22. luukku: brittiläinen joulu

Kolme yötä jouluun on... ainakin, jos sitä sattuu viettämään Brittein saarilla tai oikeastaan missä tahansa Pohjoismaiden ulkopuolella. ;) Joulupäivä on täällä The Day!
Jouluvalaistusta Brightonin keskustassa


Olen Englantiin muutettuani pyrkinyt viettämään joka toisen joulun kotona Elimäellä ja joka toisen Englannissa eli näin neljäntenä vuonna edessäni häämöttää elämäni toinen joulu Englannissa, ja pienehköä kulttuurishokkia tuntuu tähän aikaan vuodesta edelleen tuppaavan muutoin sulavasta integroitumisesta huolimatta. Ainakin nämä asiat enemmän tai vähemmän poikkeavat tutusta ja turvallisesta suomalaisesta joulusta:


✡ Jouluruoka: Ruoka on varmasti muillekin joulun (ja kaikkien muidenkin juhlien) kohokohta ja varsinkin veganismin löydettyäni tuntuu, etten näinä joulunalusviikkoina muuta ajattelekaan. :P Brittiläinen jouluateria on kuin asteen hienompi ja suurempi versio (perinteisesti) jokasunnuntaisesta Sunday Roastista, johon yleensä kuuluu paistettuja vihanneksia ja juureksia, stuffingia (korppujauhoista, sipulista, yrteistä ja muista mausteista tehtyä mönjää, joka paistetaan uunissa hieman rapeaksi), jonkin sorttista lihaa ja paistettuja roast perunoita, ja kaikki peitetään ruskeaan, ihanan suolaiseen gravy-kastikkeeseen. Back in the day hyvillä kotivaimoilla oli siis 51 sunnuntaita aikaa harjoitella vuoden parasta lounasta varten. :P Jouluna roastiin kuuluu myös melko varmasti ruusukaalit ja karpalohillo, ja koko homman kruunaa päätön kalkkuna. Me jätetään kuolleet eläimet väliin ja sen sijaan vegelihojen ystävinä nautitaan jonkinlaisesta seitanpaistista ja vegaanisista pigs in blankets eli vegepekoniin käärityistä vegemakkaroista. Viime vuonna suomalaiseen joulupöytään löytyi valmis seitankinkku Sika Säkissä, suosittelen kokeilemaan! ツ


✡ Jouluhössötys: Täällä se alkaa HETI Halloweenin jälkeen eli viimeistään marraskuun alussa! Too soon! Ja muutenkin joulu tuntuu olevan vieläkin jotenkin materialistisempi kuin Suomessa.


✡ Joulukuusi: Se laitetaan pystyyn ensimmäinen päivä joulukuuta tai viimeistään joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. :O Meillä kotona ainakin kuusi tuodaan sisälle ja koristellaan vasta aatonaattona, ja joulua ei ajatellakaan ennen kuin ainakin itsenäisyyspäivä on ohi. Näin joulua edeltävällä viikolla on turha ajatellakaan, että jostakin saattaisi vielä löytyä sopiva kuusi - too late, mate.


✡ Joulun vietto: Suomalainen jouluaatto eroaa brittiläisestä joulupäivästä ainakin niin, että jouluateria nautitaan (brittiläiseen) lounasaikaan iltapäivällä ehkä yhden ja kolmen välillä. Oman kokemukseni mukaan joulupäivä on suomalaista joulua hilpeämpi, vähemmän "harras" eikä esimerkiksi haudoilla tai kirkossa käynti ei ole niin yleistä. Joulupäivä saatetaan joissakin perheissä viettää pyjamissa jouluelokuvia katsoen. The Snowman ei yllättäen ole yhtä lailla rutiini kuin monilla suomalaisilla sen brittiläisyydestä huolimatta, ja Joulurauhan julistuksen sijaan katsotaan Kuningattaren joulupuhe.


✡ Jouluspesiaalit: Brittiläinen tv-teollisuus tuottaa ehkäpä keskimäärin suomalaista tv:tä laadukkaampaa materiaalia ja monilla suosikkisarjoilla on tapana tehdä erikoisjakso joulupäivänä tai välipäivinä nautittavaksi. Yksi jokavuotinen must-watch on ainakin Mrs. Brown's Boys -sarjan jouluspesiaali, jonka katsoo vuosittain lähes kymmenen miljoonaa ihmistä.


The most important of all...

✡ Joulumusiikki: Ja nimenomaa kevyt musiikki, jossa Yhdistynyt Kuningaskunta on tunnetusti maailman johtavia maita ja tietysti se näkyy joulumusiikissakin. Ehkä olet kuullut näistä brittiläisistä jouluhiteistä?


R.I.P. George Michael :(Have a Very Merry Christmas and a Happy New Year!

❣ Saana & Buddy

Kommentit